Cautare
 
 
Meniu rapid
 
Noutati
Echipa redacţională urează un călduros Bun venit doamnei profesor Lena Dominelli si domnului profesor Malcolm Payne, două personalităţi recunoscute la nivel internaţional în domeniul asistenţei sociale, care au acceptat ca începând cu nr. 1/2010 să facă parte din Advisory Board al Revistei de Asistenţă Socială.
detalii
Indexare
Revista este indexata in ProQuest,EBSCO, Social Work Abstracts, CEEOL,Index Copernicus,SCIPIO,GESIS,IBSS si ERIH+

Revista este acreditata B+ de catre CNCSIS

Home > Arhiva > 2017 > Numar: 2 > Book review: Capcanele Facebook-ului. Comunicarea virtuală şi efectele ei

 Book review: Capcanele Facebook-ului. Comunicarea virtuală şi efectele ei [Book review: Facebook Traps: Impact of Virtual Communication on Human Relationships]

    by:
  • Bogdan Nadolu (West University of Timisoara, Sociology Department, Blvd. Vasile Pârvan nr. 4, Timişoara, E-mail: bogdan.nadolu@e-uvt.ro)

Autor: Dr. Remus Runcan, 2016, Bucureşti, Editura Didactică şi Pedagogică, 350 pag

Lucrarea de faţă reprezintă o abordare îndrăzneaţă a unui fenomen social de foarte mare actualitate, Facebook-ul, abordat dintr-o perspectivă mai puţin întâlnită, şi anume cea a implicaţiilor sale negative. Avantajele Internetului şi punctele forte pe care le aduce utilizarea acestuia sunt deja îndelung promovate şi cunoscute: aproape toată cunoaşterea omenirii la un clic distanţă, posibilitatea de a contacta foarte uşor orice utilizator înregistrat în reţea, păstrarea unui volum extins de relaţii sociale mediate şi multe altele, toate cumulate într-un dispozitiv ultraportabil pe care îl ţinem în buzunar (smartphone-ul). În schimb, dezavantajele digitalizării vieţii cotidiene – alienarea, înstrăinarea faţă de semeni, superficialitatea, tentaţiile multitasking-ului, vulgaritatea, diminuarea memoriei ş.a. – reprezintă realităţi mai puţin plăcute care nu se regăsesc cu atâta consistenţă în discursul public.
La baza acestei cărţi se află o teză de doctorat laborioasă cu un pronunţat caracter aplicativ, prin care autorul a încercat să aducă un cumul de răspunsuri pertinente la probleme grave şi importante, iscate de fenomenul de generalizare a tehnologiilor informatice şi de comunicare, pe care îl trăim din plin şi în România. Întregul demers se întinde pe parcursul a 250 de pagini şi este structurat în şase capitole armonios alcătuite (alături de Introducere şi Concluzii): 1. Comunicarea – o perspectivă sociologică; 2. Facebook-ul – vârful comunicării virtuale; 3. Metodologia de cercetare; 4. Ancheta sociologică. 5. Interviul de grup. 6. Limitele cercetării şi direcţii viitoare. Acestea acoperă cu prisosinţă arealul problematic specific temei abordate, asigurând totodată şi o distribuţie echilibrată între partea teoretică şi partea aplicativă, ambele ocupând, cu aproximaţie, câte o jumătate din lucrare. Cercetarea practică este foarte bine susţinută de sinteza teoretică elaborată.