^Snippet(ejp);

Home > Arhiva > 2012 > Numar: 3 > Oancea, G. (2012). Probaţiunea în România. Evaluări normative şi sociologice. Bucureşti: Editura C. H. Beck

 Oancea, G. (2012). Probaţiunea în România. Evaluări normative şi sociologice. Bucureşti: Editura C. H. Beck

    by:
  • Mihai Ion Micle (The Philosophy and Psychology Institute „C. Rădulescu Motru”, Romanian Academy, Way September 13th, No.13, District 5, Bucharest, E-mail: mihai_micle@yahoo.com)

În condiţiile în care literatura de specialitate în domeniul probaţiunii din România este încă într-o etapă de pionierat, cartea ,,Probaţiunea în România. Evaluări normative şi sociologice” se constituie într-un demers binevenit, mai ales din perspectiva în care autorul încearcă să realizeze o evaluare a locului şi rolului pe care serviciile de probaţiune au ajuns să îl ocupe în sistemul de justiţie penală în cei zece ani care s-au scurs de la înfiinţarea acestora.

Ceea ce a încercat autorul să realizeze a fost, în primul rând, o clarificare a contextului care a condus la apariţia probaţiunii la nivel internaţional şi naţional, acesta reuşind să ofere o imagine de ansamblu a proceselor care aveau să conducă la apariţia conceptului tratament sancţionator neprivativ de libertate al infractorilor.

În aceste condiţii, este demnă de remarcat iniţiativa autorului de a se apleca asupra unor aspecte precum procesul de civilizare a pedepselor care s-a manifestat în ultimele două secole ori al modului în care opinia publică se raportează la sancţiunile de drept penal.